fejlec_title2

Minden csütörtökön az újságárusnál! 

2007. 07. 14

kultúra - visszhang

 

 

Nyolc kis kritika

Weöres Sándor A kétfejű fenevad című műve igazi "elvérző" opus, rendre beletörik a legtöbb rendezői bicska. Egyébként remekmű: költői látomás, melynek minden eleme nem is két-, hanem sokkal több rétegű. Mert persze hogy török idők, és persze hogy osztrák; persze hogy legalább két tábor a magyar nemeseké is... De amikor Koltai M. Gábor nyíregyházi rendezésében egyszer csak nyomorultak kuporognak vulkánfíber bőröndjükön, és Karády Katalin dalát intonálja a kis játéktérbe beletelepített zenekar, az embernek határozottan az az érzése támad, hogy megvan a kulcs Weöres darabjához.

A rendező Sediánszky Nóra dramaturggal alapos és célratörő munkát végzett: összerántotta és egymáshoz simította a szöveg rétegeit; az átváltozásokat, a túlélési odiszszeiát, ily módon a korokon átívelő emberi érvényességet tolva előtérbe. És persze a háborút, ezt a megavíziót, amely önmagában is kiélesíti az emberi gyarlóságot: Bornemissza Ambrus a folytonos menekülésben nemcsak kényszerű és szüntelen szerelmi csalásban utazik, hanem lassacskán saját arcát, személyiségét is beáldozza a "kompország" oltárán. Vereckei Rita óriási és ügyes zsúfoltságot és rendetlenséget telepített a stúdióba, ahol - mint a viharos évszázadok során - az átrendezést maguk a szereplők végzik el.

Koltai M. Gábor alapos elemzéséből ezúttal nemcsak okos és világos, hanem érzéki, fölfűtött előadás született, méghozzá könnyedén és sok iróniával (meg rezignáltsággal) beletrafálva napjaink politikai valóságába is. A humort megannyi személyes sorsdráma színezi minimum szürkére: Ibrahim és Mandel Avram Horváth László Attila alakításában egyazon személyben van otthon, Báthory Susánna ösztönből vezérelt eszes figurája Szabó Márta játékában erős.

A nyíregyházi társulat együttes játéka meggyőző: az álom lidérces.

- ki -

Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, POSZT, június 9.

*****

.