március 20. (csütörtök) 12:21

Rossz vége lesz

Súlyos, kegyetlen és indulatos, minden ízében mai Romeo és Júliát hozott - második nekifutásra - Dunaújvárosba a tatabányai Jászai Mari Színház. Megkésett jelentés a DO-n, emlékelevenítésül.

Megfúlnál bele
   Amikor - játék a második perce tájékán - a kavalkádból dühödt veszekedés lesz, aztán szó szerint vérre menő utcai harcba fullad a verbális csata, hogy aztán a jelenet végén szinte kiköpődjön a szokatlanul erős konklúzió, miszerint az emberek vadállatok, nos, legkésőbb akkor mindenki tudta a nézőtéren: ez nem az a Romeo és Júlia lesz, amit, hmm, khmm, megszokhattunk, amin, öö, fokozott figyelmet mímelve bealszunk, hogy a halott szerelmesek felett rebbenő angyalkák dalára ébredve örvendezzünk az érzelmek hatalmán.
   Hát nem is. Ami Shakespeare-nél (talán) és azóta (jobbára) csiszolt mondatok egymásutánja, az itt szópárbaj, minősített esetben szófosás, ami ott hűvös elutasítás (Júlia és Paris viszonylatában), az itt maró gúny, ami ott könnyű játék, az itt, tételesen Mercutio víziójánál, egzaltált, nyugtalan, mámoros-mákonyos szerelmi álom, és amit ott bál, az itt tudatmódosítóktól fényes agyú vad és pengés ifjak fékevesztett dorbéza - az A. E. Bizottság legendás Szerelem című dalának értő felhasználásával. Még csak az elején járunk, de már minden másképp van, de minden elegáns és ötletes pontossággal képezi le és idézi fel: a mát. A minket. A nálunkat. A velünket. És az sem kérdés, rossz vége lesz ennek, így is, úgy is. Sediánszky Nóra és Koltai M. Gábor szövegváltozatában, Koltai M. rendezésében a két címszereplő: mai fiatal. Kommunikációs és mentális vákuumban élnek - Júlia egész környezetében az egy a dada, akinek élő-érző-létező teste, élő-friss gondolata van -, ergo nemcsak szavaik, de érzéseik sincsenek arra a szédületre, arra a hirtelen jövő, mély és féktelen, szenvedélyes tapasztalásra, arra az őrjítő örvényre, amit mindközönségesen szerelemnek hívnak. "Úgy babusgatnálak, megfúlnál bele."
Pokoli aranykor
   A történet megtelik a mostra utaló jelekkel - az csak utolsó szempont lehet ebben a sorban, hogy Mercutio egy betépett rock and roll sztár allűrjeivel operál, hogy Benvolióban felismerhetjük a minden jobb társaságban ott leledző ideges, vihogó, egzaltált faszit, akitől ugyan egy perc alatt felmegy bennünk a pumpa, de akit nemcsak lerázni, de nem szeretni is képtelenség. És ahogy közel kerül hozzánk a kor, úgy alakul szabadon a bejátszható tér. A színpad és a külvilág összeér, sugallja, helyesen, Koltai M., a polgárvér szennyez polgárkezet attitűdje itt nem nevek, hanem klánok harca, ettől még kegyetlenebb és mocskosabb és kérlelhetetlenebb. (Az, hogy a halottak "odaát" békében közlekednek egymás mellett, tovább erősíti a hatást.) A következetes vonal- és színészvezetés, az ötletes megoldások - Tybalt és Mercutio összecsapása, vagy Tybalt kivégzése akár -, az ölni és ölelni stilizált-kegyetlen egylényegűsége: csupa említést érdemlő elem a játékban, amit a tatabányai Jászai Mari Színház társulata hozott (egy februárban elmaradt előadást pótolva) Dunaújvárosba.
   Az előadás vezető erénye, hogy - sokadszor dicsérem mostanság Tatabányát - színészi játék tekintetében is magas a léc: Menszátor Héresz Attila olykor elnyomja/kioltja ugyan Mercutióként Huszár Zsolt Romeóját, de a két "szerelmes" első kettőse a Juliát példás hitelességgel hozó Parti Nórával így is emlékezetes, még dühében is pontos később. Jó a familiáris és családon belüli megosztottságot példázó Capuletek párosa - Törköly Levente és Vlahovics Edit -, frenetikus Kokics Péter Benvolio és Avass Attila a bölcs kocsmafilozófusként feltűnő Lőrinc barát szerepében, parádés Zborovszky Andrea dajkája. A többiek pontosan teszik a dolgukat, de hogy mindenkire figyelve van ebben a játékban, azt jól példázza, hogy kivétel nélkül mindenki megkapja azt a jelentét, mondatát, amire jó szívvel emlékezhetünk.
   A vége, persze, könyörtelen, véres és fájdalmas, kegyelettelen. Pontosan, kimérten jelzik az életben maradottak: az, hogy "bús békülésre virrad a reggel", az égvilágon semmit nem jelent és senkit nem vigasztal.

-nyulasi-
(Dunaújváros Online Hírek)